Akcije

7th International Scientific Conference Contemporary Trends and Innovations in Textile Industry – CT&ITI 2024
kako citirati ovaj članak
prikaži na oba jezika
podeli ovaj članak

Metrika

  • citati na Portalu: 0
  • citati u CrossRef-u:0
  • citati u Google Scholaru:[]
  • posete u poslednjih 30 dana:48
  • preuzimanja u poslednjih 30 dana:8

Sadržaj

članak: 1 od 1  
Poređenje fizičko mehaničkih svojstava hromno i biljno štavljene kože
aUniverzitet u Banjoj Luci, Tehnološki fakultet, Republika Srpska, BiH
bUniverzitet u Banjoj Luci, Tehnološki fakultet, Republika Srpska, BiH + Zavod IRCUO, Žiri, Slovenia

e-adresasara.lakic@tf.unibl.org, tatjana.botic@tf.unibl.org, aleksandra.sinik@tf.unibl.org, novak.bostjan@tf.unibl.org, svjetlana.janjic@tf.unibl.org
Projekat:
This work was supported by European Union, Erasmus+ project: FOOTWEAR FAST FORWARD COOPERATION - Innovative agile training program and training opportunities for the digital and green twin transition in Bosnia (3F-COOP, Project No. 101129078)

Ključne reči: koža; hromom štavljena; biljno štavljena; čvrstoća na kidanje
Sažetak
Process prerade kože je veoma dug i sastoji se od mnogo različitih hemijskih i mehaničkih operacija. Najvažnija operacija u procesu prerade kože je štavljenje, koje se najčešće izvodi biljnim ili hromnim štavilima. Ovim radom želeli smo da uspostavimo vezu između načina štavljenja kože i njenih fizičko-mehaničkih svojstava. U tu svrhu ispitvana su određena fizičko-mehanička svojstva goveđe, ovčije i kozije kože, koje su dobijene hromnim ili biljnim štavljenjem. Ispitivanja su izvođena na komercijalno dostupnim kožama. Na odabranim uzorcima kože ispitivani su: debljina, površinska masa, prividnu gustina, prekidna sila i prekidno izduženje, dok su druge veličine izračunate na osnovu prethodno izmjerenih vrijednosti. Nakon mjerenja, rezultati su upoređeni prema vrsti kože i metodi štavljenja. Dobijeni rezultati su pokazali bolja fizičko-mehanička svojstva hromno štavljenih koža u poređenju sa biljno štavljenim, sa najvećom prekidnom jačinom hromno štavljene goveđe kože (70.7 N/mm2). Međutim, za precizniju analizu, pri ispitivanju fizičko-mehaničkih svojstava, neophodno je imati detaljnije podatke o porijeklu, parametrima štavljenja i primenjenoj završnoj obradi kože. Proces štavljenja hromom ima prednosti u pogledu kraćeg trajanja procesa štavljenja, ali i ograničenja u pogledu ekoloških zahtjeva, zbog čega biljno štavljenje ponovo dobija na značaju.

O članku

jezik rada: engleski
vrsta rada: izvorni naučni članak
DOI: 10.5937/CT_ITI24030LNapomena
objavljen na Portalu: 07.09.2024.

Povezani članci

Nema povezanih članaka